La Radio Romania Actualitati despre Lumina pentru Inelet

Săptămâna trecută am dat un foarte scurt interviu pentru Radio România Actualităţi despre satul izolat Ineleţ din Munţii Cernei, în care am ajuns în 2011. Atunci am fost frapată de ceea ce am găsit acolo, adică un colţ de rai rupt de lume, dar cu oameni care se confruntă cu multe probleme, cum ar fi lipsa luminii.

Sunt convinsă că majoritatea dintre noi, cei care locuim printre betoane şi avem la îndemână tot ce avem nevoie pentru un trai normal, nu ne putem închipui realmente cum ar fi să trăim fără lumină. Pentru noi e ceva SF. Însă pentru ei, asta e realitatea de zi cu zi, asta e viaţa lor.

Din fericire, după ce proiectul celor de la Free Mioriţa de a aduce lumină în satul Ursici a avut succes şi gospodăriile de acolo au fost dotate cu panouri solare, acum a venit rândul satului Ineleţ, şi cu puţin ajutor din partea celor în măsură să îl ofere, cei 4 copii care învaţă la şcoala din sat vor putea beneficia de ceea ce noi, la vârsta lor, am avut de-a gata.

Vor putea citi la lumina unui bec, ba chiar vor putea să vadă ceea ce înseamnă un calculator şi ce poate să facă el.

Din suflet vă rog să ajutaţi dacă aveţi posibilitatea, eventual măcar cu cei 2% din impozitul pe venit pe care îi puteţi redireciona foarte uşor către Asociaţia Free Mioriţa, ca ei să îi poată folosi pentru acest proiect, dacă nu puteţi cu mai mult.

Mai jos aveţi şi înregistrarea reportajului realizat de Radio România Actualităţi despre acest proiect, unde am spus şi eu 2 vorbe. Sper cu toată inima s[ se strng[ suma necesară şi cei de acolo să aibă astfel o viaţă un pic mai uşoară.

5 comentarii:

 1. Dar…nu mai bine il lasam asa cum este? La urma urmei, de aceea e deosebit – fiindca nu este atins de toate “beneficiile” civilizatiei. Cred ca ar arata ca naiba casele acelea vechi cu panouri fotovoltaice pe ele. Dupa electricitate, se va dori apoi drum de acces (asfaltat), un Carrefour market si, de ce nu, un sediu ING. Stiu – exagerez, dar …nu imi place ideea de a modifica acel sat (mai ales intr-un mod extrem de vizibil). Daca chiar se doreste alimentare cu energie electrica, se poate face prin cablu electric, fiindca satul nu e la distanta foarte mare de drumul national. Maxim 2 km.

  • Proiectul este doar pentru scoala din sat, ca acei copii sa invete in conditii decente, nu este pentru tot satul, deci nu va fi modificat intr=un mod extrem de vizibil.

   Stii, e foarte usor pentru noi sa privim dinafara si sa judecam, dar gandeste-te ca pana la urma lor trebuie sa le fie bine, nu sa ne placa noua cum arata…

 2. Asa sunt eu – mai sceptic si mai rautacios. Daca proiectul este pentru scoala in care invata patru copii, cred ca este …”overkill” sa pui panouri fotovoltaice. De ce sa alegi solutia cea mai scumpa? De ce sa nu pui un generator de 500 de lei? Si s-a rezolvat cu mult mai putina munca si investitie? (Probabil ar primi de la consiliul local care ii administreaza daca ar solicita unul, fiindca suma chiar ar fi infima.) Costul combustibilului consumat ulterior de generator nu va ajunge la costul unui panou fotovoltaic (plus condensatorii aferenti) nici in 10 ani! Alta solutie ar fi sa se lege la reteua de electricitate. Nu este departe – e pe drumul care duce spre Herculane, la 1 km (maaaxim 2) in linie dreapta. Cablul respectiv tot ar costa mai putin decat panourile solare.
  In fine – mult succes asociatiei respective; sunt convins ca sunt animati numai de bune intentii, dar vedem in fiecare zi firme care schimba borduri aiurea, re-asfalteaza strazi in fiecare an – totul pentru a cheltui bani. De aceea sunt reticent. Si – inca un aspect – nu imi place cand admiram si laudam locuri pentru cum s-au pastrat ele in timp, iar apoi ne propunem sa le modificam tocmai aspectele care le fac unice.

 3. Pentru 2 km de linie numai cablul costa aproximativ 10.000 lei, nu mai vorbim de stâlpi, întinzătoare, cleme, console, plus căderea de tensiune durata mare de execuție(instalația interioara oricum trebuie).
  În aceste condiții înclin sa cred ca tot panourile sunt o soluție.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *