Cat costa o vacanta la Londra

Acum ca v-am povestit toată seria I love London,  am râs, am glumit şi ne-am distrat, e timpul sa intru in detalii mai serioase :)

Scopul articolului este să vă faceţi o idee despre cam cât ar costa să vizitezi Londra, pentru că mulţi m-aţi întrebat asta şi pentru că se spune că Londra e scumpa. Şi dacă stai să te gândeşti în linii mari… cam e.

Însă cu o planificare atentă, costurile pot fi aduse la un nivel normal. O să vă spun şi cât ne-au costat pe noi diverse chestii, dar şi ce alte variante mai sunt.


Bugetul nostru pentru 9 zile în Londra:

1.    London Pass de 3 zile + Travel card (abonament pe toate mijloacele de transport): 104 lire / pers

2.    Transport în comun pentru restul de 6 zile – Oyster Card: 42 lire / pers

3.    Mâncare: 100 lire / pers

4.    Jack the Ripper Tour: 9 lire / pers

5.   Excursie în Cotswolds: 26 lire / pers

6.    Excursie la 7 Sisters: 16,5 lire / pers

TOTAL: aprox. 300 lire / persoană

Adică 600 lire / 2 persoane

Desigur, la aceste cheltuieli ar trebui să adăugaţi biletele de avion şi cazarea, însă vă spun şi despre acestea puţin mai jos. Dat fiind că veţi sta probabil un număr diferit de zile faţă de câte am stat noi şi poate nu veţi vrea să faceţi neapărat excursii în afara Londrei, vă ajut în continuare să vă faceţi bugetul:

Să le luăm pe rând:

1.    Vizitare diverse obiective.

Aici aveţi două opţiuni:

A.  Dacă vreţi să vizitaţi multe obiective şi consideraţi că vă avantajează un London Pass (vedeţi că am povestit aici părerea mea despre dacă se merită sau nu), vă cumpăraţi un London Pass pe 2 sau 3 zile (pe 6 nu cred că are rost) cu opţiunea de Travel Card (abonament pe toate mijloacele de transport) şi pentru restul de zile vă luaţi un Oyster Card (un card pe care puteţi pune bani şi la fiecare călătorie vi se încasează o valoare de pe el, despre care vă zic mai jos).

Nota 1: London Pass pe 3 zile (cu tot cu opţiunea de travel card) costă 104 lire / pers

Nota 2: Dacă urmăriţi din timp site-ul www.londonpass.com o să vedeţi că sunt uneori reduceri de 10-15%. Contează.

Nota 3: Am scris aici de unde, când şi cum puteţi cumpăra un London Pass.

Nota 4: Dacă luaţi London Pass, sunt foarte multe obiective incluse pe care le-aţi putea vizita, însă nu fiţi lacomi, căci nu veţi avea timp, mai ales că majoritatea se închid în jur de ora 17. În afară de Tower of London, Windsor Castle, St.Paul’s şi Thames River Cruise, aţi mai putea eventual vedea: Westminster Abbey, Tower Bridge, Shakespeares Globe Theatre, National Theatre Backstage Tour, The Monument (o coloană în care se poate urca).

Eu însă vă recomand următoarea variantă:

B.   Vă alegeţi doar câteva obiective pe care să le vizitaţi (vă spun mai jos cam ce merită), pe care le plătiţi individual, iar pentru transport vă luaţi un Oyster Card (despre care vă spun imediat).

Cam ce merită vizitat în Londra:

Tower of London: 19,5 lire / pers

Windsor Castle: 17 lire / pers + transport din Londra la Windsor (aprox. 7 lire/pers)

St. Paul’sCathedral: 15,5 lire / pers

Eventual şi călătorie pe Tamisa (dacă vreţi neapărat): 19 lire / pers – este bilet valabil o zi întreagă, în sistem hop on hop off, dar nu vă imaginaţi că e vreo croazieră, este un vas neacoperit, cu scaune ca la spectacol, un fel de autobuz pe apă, adică nimic special :)

Acestea de mai sus sunt incluse în London Pass.

Ceea ce poate v-ar plăcea, dar nu este inclus în London Pass, este Muzeul de ceară Madame Tussauds. Este destul de scump (22,5 lire – doar online, că altfel costă 30 de lire). În cazul nostru, pentru că eu îl mai văzusem şi Cristi nu ţinea neapărat, nu l-am mai vizitat şi acum.

Obiective gratuite în Londra:

 • British Museum
 • Natural History Museum
 • National Gallery
 • Schimbarea gărzii la Buckingham Pallace (la ora 11:30) – vedeţi pe site-ul lor că în unele zile nu au fanfară


2. Transportul în Londra:

Având în vedere ce v-am spus despre London Pass, sunt tot 2 variante:

A. Dacă vă cumpăraţi London Pass împreună cu un Travel Card (abonament pe toate mijloacele de transport), aveţi deci asigurat transportul pe numărul de zile pe care este valabil London Pass-ul. Atenţie însă că Travel Cardul e valabil doar după ora 9:30, ceea ce ar putea fi un inconvenient.

B. Dacă nu luaţi London Pass, atunci e mai simplu. Vă luaţi un Oyster Card şi puneţi bănuţi pe el. Sistemul este foarte simplu şi foarte practic. E ca un fel de card RATB (pentru cei din Bucureşti, că în restul oraşelor nu ştiu cum e) însă o călătorie cu metroul sau cu autobuzul nu are preţ fix. Preţul depinde atât de ora la care călătoriţi cât şi de zonă (Londra are 6 zone). În orice caz, procesul este simplu:

Pasul 1. Cumperi cardul şi pui o anumită valoare pe el (minimul este 5 lire).

Pasul 2. De fiecare dată când urci în autobuz sau intri la metrou şi (ATENŢIE!) când ieşi de la metrou, apropii cardul de aparatul de taxare.

Pasul 3. Realimentezi dacă ai nevoie.

Pasul 4. La final dai cardul înapoi şi ţi se înapoiază  bănuţii rămaşi pe card + valoarea lui (5 euro) pe care ai plătit-o la început.

Acum, de unde se ia cardul Oyster:

Dacă aterizaţi la Heathrow, e simplu, pentru a ajunge în Londra luaţi metroul. E cea mai simplă şi ieftină variantă. Mai există şi tren, dar este mai scump, pentru că este mai rapid. Cardul Oyster se poate cumpăra chiar de la intrarea la metrou (în aeroport, urmăriţi săgeţile spre Metrou şi veţi găsi ghişeele).

Dacă aterizaţi la Luton, va trebui să luaţi un autocar până în Londra, şi abia apoi să intraţi undeva la metrou ca să vă cumpăraţi cardul Oyster.

Cel mai cunoscut autocar Luton – Londra este EasyBus, şi costă între 12 şi 20 de lire / pers / dus-întors.

3.    Mâncare

Calculaţi cam 10-15 lire / persoană / zi.

Sunt şi localuri mai ieftine, sunt şi mai scumpe.

De exemplu undeva lângă casele de bilete pentru Tower of London am găsit un mic restaurant unde am mâncat amândoi + băuturi cu 25 de lire.

4.    Avion

Pentru Londra veţi găsi bilete de avion cam de la 130-150 de euro în sus, dus întors.

Vă recomand să intraţi pe Paravion.ro pentru a vă căuta biletul, pentru că sistemul de căutare este unul extrem de simplu şi de util, pentru că înglobează toate companiile aeriene. Ceea e mult mai simplu decât să mergi pe site-ul fiecărei companii şi să cauţi tu cel mai bun preţ.

La o simplă căutare veţi primi rezultate atât de la companiile low-cost (Wizz Air, Blue Air), şi, foarte important, veţi primi şi combinaţii de zboruri (dacă acestea sunt mai ieftine). Adică, de exemplu, puteţi pleca cu Wizz şi vă întoarceţi cu Tarom. În plus, aveţi acces rapid la preţuri mai bune în cazul în care aveţi date flexibile.

Pentru a vă ajuta, am făcut o mică simulare chiar astăzi, făcând căutarea cu datele 18-24 septembrie, alese la întâmplare.

Pasul 1

Când am primit rezultatele căutării, am văzut că cel mai ieftin bilet pentru datele introduse de mine ar fi 158 euro.

Pasul 2

Deasupra însă, există un mic tabel cu preţuri pentru combinaţii de date în jurul datelor introduse de mine.

Astfel că dacă apăs pe varianta evidenţiată cu verde (care e cea mai ieftină), cu plecare doar 1 zi mai devreme de cât introdusesem eu prima dată, am găsit biletul cel mai ieftin, adică 139,8 euro.

5.    Cazare

Aici pentru că noi am stat la o prietenă pot, de asemenea, doar să vă dau o sugestie.

Ca idee, cazarea în Londra este de la aprox. 55 de euro în sus / cameră dublă / noapte la hotel. Dacă sunteţi însă mai flexibili, puteţi încerca un hostel, unde preţurile sunt ceva mai mici (până la foarte mici în cazul camerelor cu mai multe paturi).

Puteţi încerca tot pe Paravion să vedeţi ce hoteluri sugerează ei în Londra.

Acestea fiind spuse, de dragul unui exemplu, dacă ar fi să calculez un buget pentru o excursie la Londra de 5 zile, suma s-ar ridica probabil undeva la 370 lire/pers sau, altfel spus, 740 lire/2 persoane.

HARTĂ LONDRA

Dacă aveţi întrebări, sunt aici :)

Citeşte toate articolele din seria I ♥ London.

12 comentarii:

 1. Noi am luat in Londra papertravelcardul cu sigla Railway de 7 zile la 26 de lire, care se ia de la statiile de gara si care include transport nelimitat cu mijloacele de transport in comun in Londra (inclusiv metrou) , dar are optiunea de 2 for 1, adica platesti DOAR UN BILET la 2 persoane la intrarea in orice obiectiv turistic, (inclusiv pe Tamisa) (de ex in loc de 39 lire la Tower of London pt 2 persoane platesti 19,5 lire).
  Cred ca e mult mai bine decat Londonpass plus Oyster, economia pe familie e de minim 200 de lire in total
  http://www.turisteuropa.ro/tag/travelcard-londra
  Plus ca la Wizz pretul pt un bilet pe Lutton ( in loc de Heathrow ) e de 55 de euro, la care mai adaugi 20 de lire transportul pana in Londra

 2. Multumim !
  Maine plec la Londra ! Virtual ! Dar cu informatiile pretioase de pe blog si cu banii pe care mi-i datorati, poimaine, tusti in realitate !

 3. Ioana, Paper travel cardul de 7 zile de la Railway de care spui tu este valabil doar pentru zonele 1-2. Ori, unii turisti care merg la Londra stau in zona 3 (asa am stat eu cel putin) sau chiar zona 4.

  In plus de asta, te ajuta doar daca ai sta 7 zile. Eu nu puteam sa imi iau asa ceva pentru ca stateam 9, pentru celelelate 2 oricum imi trebuia oyster. Asta daca as fi stat in zona 2, dar cum nu am stat.. nu m-a ajutat. Iar pretul de 26 de lire nu mai este valabil, acum costa 29.20 lire.

  Cat despre avion, ar fi tare bine daca ar mai costa si acum un bilet Bucuresti – Londra Luton la Wizz doar 55 de euro. Din pacate nu mai este cazul.

  Motorul de cautare de la Paravion include si companiile low costa, adica inclusiv Wizz Air.

  • Tin sa infirmez cititorii blogului ca exista bilete de avion de 20 euro dus… 20 intors.. Desigur asta daca esti atat de obsedat de calatorii ieftine precum sunt eu si aloci cel putin 5 minute din timpul pretios, cautarii unui bilet de avion. In al 2-lea rand.. Daca iti planifici cum trebuie excursia… Poti vizita intr-un weekend ( vineri + sambata + duminica + luni) londra cu 200 euro… In conditiile in care mai si vizitezi anumite locuri si mananci in locuri mai ok.. Nu la burger king sau alte fast-fooduri. Insa sunt sigur ca poti calatori si putin de tot mai ieftin… Dar hai sa nu fim atat de zgarciti :D

 4. Ba da, , Paper travel cardul de 7 zile de la Railway este valabil pt TOATE zonele. Coasta 26 de lire pt zonele 1-2, 45 de lire pt zonele 1-4, etc. pana la zonele 1-9.
  Eu am fost in luna mai a acestui an, acum o luna. Tot atunci am dat 55 de euro pe biletul de avion dus-intors Tg. Mures – Lutton

  • Da, cu tot, insa este doar un exemplu, te poate costa mai mult sau mai putin, depinde de biletul de avion, de cazare, de varianta de vizitare aleasa… sunt multe variabile…

   Eu am facut un calcul doar asa.. ca sa ajung la o cifra pe care lumea sa o ia drept referinta, drept ordin de marime..

   Daca chiar vrei sa mergi, va trebui sa iti faci propriul buget citind cu atentie tot ce am scris in articol.

 5. E extraordinar de util articolul tau!
  Ma bucur din suflet ca l-am gasit si urmeaza sa citesc toata seria I love London.
  Urmeaza sa plec si eu in ianuarie, aterizez pe Luton si sunt putin cam panicata cu tot ceea ce inseamna transport si preturi.
  M-ai lamurit in multe privinte si pentru asta iti multumesc pentru articol :D
  Pup!

 6. Cautati ofertele 2 for 1 London. In loc sa platiti 2 bilete la atractii platiti doar unul. Nu am linkul la indemana acum, insa se gaseste imediat cu un google search. Luati de acolo voucherele (le downloadati din timp si le luati in bagaj). Se folosesc cu bilete de tren sau travel card cumparat doar de la gara (nu de la metru ptr ca nu au sigla necesara ofertei). Daca ai bilet ptr o zi poti folosi vouchere in ziua respectiv. Daca ai bilet dus intors le puteti folosi pe toata perioada calatoriei. Pentru ca acum exista si optiunea aeroportului Stansted, e perfect. Pentru a ajunge in Londra veti lua trenul si aveti biletele necesare ptr 2 for 1. Luati biletele dus intors si sunteti asigurati ptr toata perioada. Veti reduce la jumatate costurile. Pe langa atractii au si oferte la cateva restaurante,etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.