Curs gratuit de prim ajutor – do it!

Nu mai ţin minte de unde am aflat anul trecut de această iniţiativă, dar nu mai contează. M-am gândit că poate dacă n-aţi aflat deja din altă parte, aţi putea afla şi voi de la mine.

Până în prezent cred că s-au făcut deja zeci de cursuri gratuite de prim ajutor sub organizarea asociaţiei React, cu sprijinul Vodafone, atât în Bucureşti cât şi în alte oraşe din ţară, precum Cluj, Constanţa, Craiova, Piatra Neamţ, Sibiu, Târgu Mureş, Târgovişte şi Timişoara.Şi cred că indeferent dacă mergeţi pe munte sau nu, ar fi de dorit să faceţi un asftel de curs. Vă puteţi efectiv salva un membru al familiei, un prieten sau chiar un străin de pe stradă.Cursul este gratuit, şi nu durează decât 2 ore, dar e suficient timp ca să învăţaţi manevrele de resuscitare în caz de stop cardio-respirator şi manevra Heimlich (în caz de sufocare). Şi nu le învăţaţi de la oricine, ci de la un paramedic SMURD, adică the best of the best.

Se lucrează pe manechin, după cum vedeţi şi în poză, şi după explicaţii, toate lumea are şansa de a efectua o resuscitare cap-coadă, încă de la momentul 0, adică atunci când, de exemplu, observi un om căzut pe stradă.

În afară de asta, paramedicul ne-a învăţat şi cum anume se face apelul la 112, şi mai ales, CÂND. Pentru că nu poţi suna aşa… la 112 imediat ce ai văzut un om pe stradă. Poate doarme….

Pare amuzant, dar înainte să particip nu m-am gândit niciodată cât de complexă e treaba, şi mă bucur enorm că am mers. Chiar dacă probabil ar trebui să am un manechin acasă pe care să exersez din când în când ca să am curaj să aplic ce am învăţat în cazul unei situaţii de urgenţă, este esenţial să ştii măcar chestiile de bază.

În două ore am învăţat mai multe decât mi-aş fi putut imagina vreodată şi mă bucur că am avut onoarea de a cunoaşte un paramedic SMURD, pentru care am tot respectul din lume. Nu vă mai zic că deşi dau dovadă de o seriozitate extraordinară, peramedicul nostru a fost extrem de amuzant, şi ne-a ajutat foarte mult să asimilăm cât mai uşor şi mai repede informaţiile.

Vă îndemn şi pe voi să faceţi acest curs, nu vă costă absolut nimic, decât 2 ore din programul vostru, ceea ce zic eu că e foarte puţin pentru ceea ce primiţi în schimb. Nu trebuie decât să vă înscrieţi apăsând pe butonul verde pe care îl găsiţi AICI, şi să aşteptaţi să fiţi contactaţi.

Pe mine m-au chemat prima dată la o lună – două după ce m-am înscris (poate dura şi mai mult cred, aşa că nu vă impacientaţi), însă n-am putut merge din prima. Însă cei de la Asociaţia REACT sunt foarte înţelegători şi nu trebuie decât să îi rugaţi să vă păstreze în continuare pe listă şi să să cheme şi data viitoare. Eu am putut merge abia la a treia chemare. Practic la vreo 9-10 luni de la înscriere.

Cursurile se ţin (sau cel puţin se ţineau), în Bucureşti, la sediul SOS Satele Copiilor, pe Calea Floreasca, în timpul săptămânii, de la ora 17:30, aşadar, dacă lucraţi până la 18 sau, ce ştiu eu, mai târziu, pregătiţi-vă să vă luaţi liber cumva. Din păcate mailul îl primiţi cu 1-2 zile înainte, însă banuiesc că pentru majoritatea asta nu este o problemă foarte mare.

Sper să mergeţi cât mai mulţi!

În plus, ei mai ţin şi un curs de prim ajutor pentru motociclişti, tot gratuit, aşa că dacă vă interesează, nu vă sfiinţi să întrebaţi.

10 comentarii:

 1. Thumbs-up pentru informatiile la obiect! Linkul catre pagina lor a fost chestia car m-a facut sa iti las acest comentariu, asta dupa ce parcursesem alte 5-7 siteuri din prima pagina google si nu reusisem sa gasesc o informatie clara cu unde/cind se tin cursurile, asa ca multumesc pentru articolul scris. Toate cele bune!

 2. Buna!
  Am gasit site-ul lor acum 1 an. Sa mai astept sa ma contacteze cineva?
  Eram cam 10 doritori atunci.
  Am gasit fiscutia la tine pe blog si m-am inscris iarasi… Mi-a fost trimis un mesaj automat de la server cu multe erori …
  Stii alta varianta prin care pot fi contactati?
  Multumesc,
  Vivi (vedi13@yahoo.co.uk)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *