Budapesta 2012 – ziua 2: deasupra Budapestei

Ziua a doua am început-o la înălţime. Acum doi ani nu am avut timp să mă duc cu telescaunul pe cel mai înalt punct din Budapesta, aşa că am zis că acum e momentul!

M-am documentat bine de tot, că nu e chiar aşa de simplu cu dealurile ăstora.

Ca să ajung la telescaun am luat autobuzul 291 de la gara Nyugati. Mă rog, trebuia să îl iau de la gară, dar ajunsă în staţie, nu l-am văzut scris pe nicio plăcuţă, şi n-am avut chef să întreb, aşa că am pornit pe jos în direcţia în care ştiam că merge, şi am ajuns să merg o staţie pe jos. Cumva, îmi făceam încălzirea pentru munte :)

La capăt am coborât, adică la Zugliget. Aici, înainte să observ staţia telescaunului, am observat un camping, care nu ştiu cât de mişto e, dar pare că e într-o locaţie foarte verde. Mie cred că mi-ar plăcea să stau aici.

La telescaun am găsit această hartă:

care m-a ajutat foarte mult să îmi dau seama ce şi cum, căci în documentarea mea pe net nu prea mă prinsesem unde şi ce e. Aşadar m-am decis să îmi iau numai bilet dus, şi să cobor cu Trenuleţul copiilor.

Mica excursie o găsiţi povestită în detaliu pe Viajoa, proaspăt publicată.

Mai jos vă arăt doar câteva fotografii:

Din telescaun

Traseul de la staţia de sus a telescaunului până la turn

Turnul Erzsebet

Turnul Erzsebet

De la primul nivel al Turnului Erzsebet

Vedere din Turnul Erzsebet

Vedere din Turnul Erzsebet

Vedere din Turnul Erzsebet

Turnul Erzsebet

 

Să mai schimbăm şi noi o vorbă, soro!

Pe aici spre Trenuleţul copiilor

Uh, ce bine că nu sunt singură prin pădure!

Controlorii chiar sunt copii!

Pas cu pas, cam aşa de ajunge pe dealul Janos, urcând cu telescaunul şi coborând cu trenul.

1. Iei autobuzul 291 de la Gara Nyugati (capăt) până la Zugliget (capăt).

2. La Zugliget mai mergi câţiva paşi înainte şi pe dreapta vei găsi staţia telescaunului (Libego). Un drum doar dus costă 800 HUF (~12 lei)

3. Cobori din telescaun şi vizitezi Turnul Elisabeta (Erzsébet kilátó) după cum ţi-am povestit mai sus, urmărind marcajul prin pădure.

4. Cobori înapoi şi, ca să ajungi la Trenuleţul copiilor, urmăreşti direcţia indicată de săgeata pe care scrie “Gzermekvasut Janos hegy”, pe care ţi-am arătat-o de asemenea mai sus.

5. Urmăreşti marcajul prin pădure vreo 10 minute. Traseul este evident, poteca foarte lată, dar atenţie că la un moment dat sunt nişte scări de lemn în dreapta, pe care trebuie să cobori. Să nu le ratezi! În 2 minute eşti în staţia de tren Janos hegy.

6. Trebuie să iei trenul spre Szechenyi-hegy. Te uiţi pe panou ca să ştii din ce direcţie trebuie să vina trenul tău. Atenţie să nu iei trenul în direcţia greşită! Biletul se cumpără de la copiii-controlori din tren, şi costa 600 HUF (~9 lei).

7. De la Szechenyi-hegy (capătul Trenuleţului copiilor) mergi un pic drept înainte (fiind cu spatele la liniile de tren) şi ai să vezi pe dreapta capătul liniei de tramvai 60.

8. Iei tramvaiul 60 până la capăt (Varosmajor), de unde mai iei tramvaiul 59 sau 61 până la Szell Kalman ter (sau pe vechi, Moszkva ter). Aici este intersecţie de multe autobuze, tramvaie, troleibuze, şi staţie de metrou aflată la o staţie de Dunăre (Batthyany ter).

Eu însă, după ce am ajuns la capătul tramvaiului 60, am dat peste o problemă tehnică: nu mergeau celelalte tramvaie. Aşa că am întrebat şi eu o domnişoară ce se petrece, dar nu ştia engleză prea bine. Nu prea a contat oricum, am înţeles esenţialul: nu aveam altă variantă decât să iau un autobuz.

Din fericire mă ducea la Szell Kalman ter, de unde deja puteam ajunge uşor. Din păcate, toate autobuzele care veneau erau full. Ca la noi la prima oră, în anumite zone. A trebuit să aştept vreo 3 autobuze ca să pot să mă urc şi eu şi să am loc pe scări :))

De la Szell Kalman ter am luat-o pe jos spre un parc pe care l-am identificat pe hartă: Millenaris Park. Mi-am dat seama că ăştia au prea multe parcuri mişto, şi trebuie explorate.

Dar pentru a ajunge la parc, am intrat pe o străduţă pietonală pe care am găsit-o tare simpatică. Mi-aducea un pic aminte de Paris.

Parcul Millenaris a fost chiar mai mişto decât mi-am închipuit. Cred că e nou, pentru că e amenajat foarte futurist.

Parcul Millenaris

Parcul Millenaris

La o plimbare romantică

De când îmi doream să prind fundul în sus într-o poză :))

În parc există şi o mică “băltiţă”, unde nu m-a mirat să găsesc raţe, dar peşti??? Erau nişte peşti portocalii babani în apă! Am făcut poze, dar nu prea mi-au ieşit…

Parcul Millenaris

 

De aici am pornit spre hotel, unde m-am întâlnit cu Cristi şi l-am dus şi pe el să vadă 2 clădiri foarte mişto din zona hotelului, pe care eu le văzusem şi anul trecut:

New York Cafe

Biserica Erzsebet

(da, aici totul de cheamă Erzsebet, adică Elisabeta)

După cum vedeţi, se lăsa seara, aşa că am fugit în Bastionul Pescarilor, nu de alta dar data trecută nu am apucat să văd Budapesta pe seara decât din cetate.

Bastionul Pescarilor

Biserica Matyas

Auzisem cât de fain e seara în Bastionul Pescarilor, dar sincer mi s-a părut de o mie de ori mai mult decât atât. Şi se vede după câţi fotografi vin aici cu trepied ca să facă poze cât mai frumoase.

Accesul în Bastionul pescarilor seara nu mai este cu intrare, aşa cum e în cursul zilei, aşa că e plin de turişti care mişună prin el, dar nu numai. Chiar şi localnicii vin aici seara, mai ales îndrăgostiţii :)

Am stat la coadă ca să pot face poza asta

Am stat aici din prima secundă de când a început să se însereze, şi până când s-a întunecat de-a binelea şi am cam îngheţat. Dar chitaristul care a cântat tot timpul ăsta parcă a făcut răcoarea ceva mai suportabilă.

Ultima oprire de pe ziua de azi a fost la Palatul regal din Castelul Buda, pe care de asemenea am vrut să îl văd noaptea.

Palatul Regal

Dar după o zi aşa plină, a trebui să încheiem plimbările şi să mai mergem şi noi la culcare :)

Va urma.

Vizualizaţi Budapetsa 2012, ziua 2 pe o hartă mai mare

4 comentarii:

  1. Frumos, nici nu stiam ca au telescaun la Budapesta si un loc de unde sa vezi orasul de sus!

    Vederea asupra Parlamentului noaptea e superba! eu m-am dus cu vaporasul pe Dunare la apus si a fost senzational, noaptea din pacate nu am mai ajuns

  2. Splendide imagini, felicitari. Merita, oricand, sa faci o deplasare la cel mai inalt punct al capitalei maghiare, aprox 590 m fata de nivelul marii.

    Bell-vedere-ul “Elisabeta” iti da posibilitatea de a “cartografia” intregul oras si imprejurimile lui. De pe platforma superioara a turnului a fost realizata cea mai mare poza digitala din lume: http://70gigapixel.cloudapp.net/

    Inca odata: Felicitari!

Leave a Reply

Your email address will not be published.