Primavara la mare – episodul 3: Cazinoul Constanta

În urma rugăminţii mele la voi de a-mi recomanda unde să mă duc şi ce să fac în Constanţa de la sfârşitul lui martie, nu mică îmi fusese uimirea şi bucuria când mai toţi cei care mi-aţi lăsat un comentariu mi-aţi recomandat să merg să vizitez Cazinoul Constanţa pe dinăuntru, căci e deschis pentru public. Oricum m-aş fi dus la Cazinou, dar să mai intru şi în el..? Ăsta da noroc pe capul meu. Zic asta pentru că nu ştiu cât va mai fi deschis pentru public, căci i s-a pus gând de renovare.

Aşadar, cum am ajuns în Constanţa, am pândit o zi frumoasă (şi am cam pândit ceva, că tare urâte au mai fost primele zile), şi într-o după-amiază cu soare, după ce mi-am terminat treaba la birou, am fugit dungă spre Caziou.

Interiorul l-am găsit exact aşa cum a fost el lăsat acum nu-ştiu-câţi ani, în paragină, la ultima dată când era în funcţiune. Nu ştiu exact când a fost asta, dar cert e că a fost construit în anii 1904-1911, şi de-a lungul timpului a mai fost restaurat de cel puţin 2 ori. Ceea ce se vede acum e probabil de la restaurarea din 1986. Însă totul încă denotă puternic luxul şi grandoarea arhitecturală de la începutul secolului 20.

Pe mine, vă spun sincer, m-a uimit complet tot ce am văzut acolo, lăsând la o parte gradul de degradare, spărturile prin tavane, molozul de pe ici pe acolo, geamurile sparte şi chiar porumbeii aciuiaţi în tavanul sălii de teatru. Dacă poţi privi dincolo de chestiile astea, vei descoperi ceva extraordinar, care sper din tot sufletul că va fi păstrat în măsura în care va fi posibil, în procesul de renovare. Pentru că altfel, ar fi mare păcat să se piardă o asemenea bijuterie.

Vă las în continuare cu o serie din fotografiile pe care le-am făcut în interior, şi câteva în exteriorul Cazinoului.

A doua jumătate de poze din Cazinoul Constanţa o găsiţi aici, pe Viajoa.ro.

Vizitarea Cazinoului Constanţa pentru public se face după programul 10-16, zilnic, şi este gratuită.

11 comentarii:

 1. eu sunt costantean . sincer nu l-am väzut deschis niciodatä( mä refer strict la cazino). oricum cred cä este o epavä . oricum sunt plecat de 22 ani din tarä( sincer nu mi-e dor de nimic) . toata romania e o epavä si asa va rämane

 2. O arhitectura deosebita. Foarte frumos, pot numai sa imi imaginez ce agitatie era acolo candva, toaletele doamnelor si domnilor…

  @Anonim: Romania nu este o epava. Romania sunt locurile si oamenii, romanii. Iar daca tu zici de Romania ca este o epava, este ca si sum ai zice despre tine ca esti o epava. Romania este frumoasa si are oameni frumosi! Si intr-o zi, curand, vom reusi sa ne ridicam si sa afirmam mandri: suntem romani! Eu cel putin pe unde am fost pe afara, mereu cand am fost intrebata de unde sunt, am raspuns mandra: din Romania! Si nimeni nu s-a uitat urat la mine, ci din contra, cu admiratie!

 3. @parbriz: mersi!

  @Alicee: Cred ca e deschis pentru public destul de recent, poate constantenii ne pot spune exact de cand, dar sunt sigura ca acum cativa ani nu era.

  @Raphaelly: Mersi mult ca i-ai raspuns tu lui Anonim! I-as fi raspuns exact la fel! Nu mai am nimic de adaugat! :)

  Cat despre ce-ti imaginezi tu despre cazinou, exact asa imi imaginam si eu cand eram inauntru :)

 4. Frumoasa galerie ! si pozele cu rasaritul , si muntele de la mare…ai o sensibilitate aparte la frumusetile ce te inconjoara, astfel pozele tale sunt deosebite …felicitari

 5. Cum ai reusit sa intri in Cazino? Fotografiile tale m-au convins sa-mi doresc sa ma prezint si eu cu un set propriu. Azi plec in Constanta. Deci cum ai facut?

Leave a Reply

Your email address will not be published.