Calatorie in timp inapoi la 15 ani

Am primit săptămâna trecută o leapşă drăguţă de la Alice. Nu sunt eu cel mai mare fan al lepşelor însă asta chiar mi s-a potrivit şi deşi nu ştiu cât de mulţi tineri de liceu citesc acest blog sau care vor beneficia de pe urma experienţei mele, am zis că merită totuşi să-mi arunc pe aici cu părerea, ca de obicei :)

Leapşa este despre ce ai face (din ce nu ai făcut) dacă te-ai întoarce în clasa a 9-a. Ştiţi cum zice vorba aia “o să regreţi lucrurile pe care nu le-ai făcut şi nu pe cele pe care le-ai făcut”? Cam aşa e… Niciodată nu o să regret că am făcut ceva, căci din toate am avut de învăţat şi nici dacă aş putea să mă întorc în timp nu cred aş schimba nimic din ce am trăit, dar totuşi parcă aş face nişte chestii în plus, pe care când eram mai mică nu le-am făcut, pierzând timp cu chestii total neimportante.

Lista mea ar fi cam aşa:

1. Aş începe să merg pe munte

Mă zgârii efectiv pe ochi pentru că abia după ce am terminat facultatea am luat la bătut cărările de munte. Am prins dragostea pentru munţi de la ai mei, de când eram mică şi mă duceau peste tot, dar cumva am pierdut-o pe drum şi mor de ciudă că am irosit aşa de mult timp preţios… Dar măcar pot să spun “mai bine mai târziu decât niciodată” şi sunt foarte fericită cu asta.

2. Aş fi continuat să fac sport

După ce am făcut când eram mai mică balet, urmat de patinaj viteză, cumva s-a pierdut şi asta pe drum. În clasa a 11-a cam aşa am încercat să merg să mă înscriu la tenis dar m-am lăsat la mâna mea. Mare păcat!

3. Aş umbla mai mult prin ţară

Idem 1. Au fost nu ştiu câte veri la rând în care mergeam doar la mare câteva zile şi atât, când aş fi putut bate ţara în lung şi în lat. Again, mai bine mai târziu decât niciodată…

4. Aş fi mers la liceul de arte sau măcar aş fi făcut pian sau vioară în particular

Marele meu regret ever este că nu am luat calea muzicii. Nu ştiu sincer pe unde aş fi acum dacă aş fi studiat un instrument muzical dar am o mare bănuială că mi-ar fi plăcut la nebunie.

5. Aş fi continuat să învăţ franceză

În clasele 4-8 am făcut franceza cu mama, care mi-a fost şi dirigintă chiar :) Aşa că pot să zic că atunci când am intrat la liceu ştiam franceză destul de bine. Numai că la liceu n-am avut o profesoară foarte iscusită şi fiindcă nici nu pot să spun că mă dădeam total în vânt după limba asta, m-am lăsat pe o ureche şi în timp am uitat mai mult de jumătate din ce învăţasem. Acum mor de ciudă, pentru că m-am lovit de-a lungul timpului de multe situaţii în care mi-ar fi prins foarte bine să ştiu franceză, şi aici nu mă refer la călătorii. Şi mi-e ciudă mai ales pentru că mama îmi zicea mereu că zsta o să se întâmple dar eu nu o credeam. So… kids, listen to your mother! She knows eeeeverything!!!

6. Aş fi făcut voluntariat

Mi-ar fi plăcut foarte mult să fiu voluntar Crucea Roşie. Am senzaţia totuşi că nu e prea târziu, nu?

Morala şi concluzia mea? Nu ştiu de ce, dar mi-am descoperit nişte pasiuni foarte puternice cam târziu. Pe unele le-am putut recupera dar altele.. nu ştiu dacă voi mai putea face ceva în privinţa lor. Totuşi, speranţa moare ultima! :)

Dau şi eu mai departe această leapşă, căci aşa e regula, lui Andrei (hehe! nu-i aşa că-ţi doreai? :))), Laurei, Larisei şi lui Moni, şi nu mă supăr dacă nu vă place şi nu vreţi să scrieţi :P

“Bune practici privind această leapşă:

Scrie minim 3 lucruri pe care tu le-ai fi început din clasa a 9-a specificând şi cum anume te-ar fi ajutat

Transmite leapşa mai departe la minim 3 prieteni, maxim 5

Nu trebuie să scrii prea mult, însă nici 3 rânduri

Preia şi regulamentul în articol ca să ştie lumea ce trebuie să facă

9 comentarii:

 1. Multumesc ca ai preluat-o

  Franceza …. asa zicea si mama! Orice limba straina e buna! De toate te vei lovei in viata! Vorbe ziceam eu! Acum sufar ca stiu atat de putine limbi straine, franceza nu imi place si nu regret ca nu o stiu fiindca nu as fi putut sa o invat dar sunt atatea altele care mi-ar placea: portugheza, italiana, araba, germana ….

  Cu muntii am zis si eu, ma simt un caz pierdut

  Sport idem: am facut volei de performanta, mult inot, de toate m-am lasat in liceu! Cred ca liceul te cam strica de cap :)))

  Voluntariat : m-a tot chemat o fosta colega de faculta sa joc cu ei si copii a caror parinti sunt grav bolnavi sau la inchisoare, jocuri de societate. E un ONG. Rusine mie: nu m-am dus niciodata :((

  Muzica: nu stiam ca ti-ai fi dorit liceul de arte. Ceva nou despre tine

  In concluzie stiu ce zici.
  Dar cred ca multe le-ai indreptat deja si restul ai timp sa le incepi acum :)

 2. Da, la concluzia asta am ajuns si eu, ca in liceu zici ca aveam tarate in loc de creier :)))

  Problema e si sistemul educational de la noi din tara, in afara exista career advising de exemplu si ar fi ceva daca am avea si noi asa ceva..

  Asa e, si eu as fi vrut sa fi invatat mai multe limbi straine, da macar franceza care imi era “la botu calului” cum s-ar zice… Copil tampit, ce sa fac :)))

  Muzica da, as da orice sa stiu sa cant acum la un instrument. Eu tot mai sper ca se va prinde ceva de mine daca o sa fac lectii de pian. Dar momentan imi trebuie si timp si bani ca sa fac asta… Cu vioara insa nu cred ca mai am nicio sansa la varsta asta. E un instrument prea greu…

  Asa e, ai dreptate. Ma bucur si eu ca am recuperat cate un pic din timpul pierdut, si cu restul pe care inca nu le-am inceput.. Doamne ajuta! :)

 3. sunt de acord cu listen to your mother. Si mama mea imi spunea mereu “invata franceza” si eu raspundeam “la ce imi va folosi mie franceza in viata?” ei bine ce nu stiam atunci este ca peste cativa ani voi locui chiar in Franta si o voi invata obligat -fortat :)))

  si eu am in comun cu tine treaba cu sportul si muntele….o sa continui leapsa care mi-ai dat-o in curand…deja m-a pus pe ganduri :))

 4. Foarte interesant ce ai scris! Asa suntem noi oamenii,ne dam seama prea tarziu care sunt lucrurile valoroase in viata. Si eu regret ca nu am mers pe munte mai devreme de anii facultatii, ca nu am invatat sa cant la chitara…..tu ai amintit foarte frumos unele regrete.

 5. Siii, ca sa citez din Robbie Williams, “no regrets, they don’t work”. Nu ma simt insipirat asa ca o sa las asta sa-mi scape, nu povestesc pe blog cui ar fi trebuit sa-i scot diverse din cap sau mai stiu eu ce :) Ideea e ca n-ai cum sa fii responsabil la varsta aia, avem noroc ca am iesit cum am iesit. Asa da, daca stiam ce stiu acuma cumparam actiuni Apple. Dar cum nu se poate…

 6. Primele 2 au fost pe lista mea de prioritati pana cand m-am interesectat cu drumurile din romania.. e pacat.. avem ce vedea.. dar e mai greu de ajuns acolo

 7. @ Ioan: Chitara nu se invata foarte foarte foarte greu… Daca iti doresti foarte mult… incearca!! :)

  @ Andrei: Aia cu “cui ar fi trebuit sa-i scot diverse din cap” nu o inteleg :P Dar cum am zis, nu ma supar daca nu vrei sa scrii. Si ai dreptate, am iesit bine totusi, zic si eu :P :P

  @ Katy: Si eu m-am lovit de multe drumuri de rahat pe aici, dar cum necum, in locurile in care mi-am dorit f mult sa ajung, am ajuns, si asta facand abstractie de drumuri si alte inconveniente… Asta este…
  Prefer sa stiu ca mi-am vazut tara, nu sa ma intalnesc cu straini care au vazut mai mult decat mine in Romania..

 8. Teodorescu Ileana-Sorinela

  Sunt de acord cu tine. Avem multe lucruri in comun pe care ne-am fi dorit sa le facem. Am comentat si alte articole ale tale. Mi-ar place sa te cunosc, desi avem varste diferite. Sunt profesoara ca si mama ta; la fel insist si eu la fiul meu cu niste lucruri (are doar 14 ani si jumatate).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *