Budapesta 2010 – ziua 4 – partea II

Am lăsat ce-i mai frumos la urmă pentru că…aşa s-a şi nimerit. Este vorba, parţial, de plimbarea pe care vă spuneam că am făcut-o şi în prima zi, dar sărisem peste povestirea ei pentru că atunci vremea era urâţică, drept urmare şi pozele cam la fel.

Însă pe o aşa vreme bună ca în ultima zi, nu aveam cum să nu dau o raită, chiar dacă din nou, prin cele mai frumoase locuri.

Plimbarea a început din Batthyany ter, unde se iese de la metrou chiar vis-a-vis de Parlament. Aici e bine să vii după-amiaza, ca să pice soarele pe clădire. Frumos, nu?

Mai departe am mers un pic pe malul Dunării, unde ştiam că găsesc frumoasa Biserică reformată, cu acoperişul ei viu colorat.

Nu mă puteam opri din a face multe multe poze! Chiar mi-a plăcut extrem de mult această bisericuţă!

De aici şi până la Bastionul Pescarilor am pornit iar pe străduţele frumoase şi înguste pe care trebuie să ajungeţi neapărat. Nu faceţi greşeala să luaţi vreun autobuz pentru a ajunge la Bastionul Pescarilor.

Din păcate, m-am lăsat aşa tare purtată de val, de vremea bună care m-a luat prin surprindere şi mi-a oferit o ultimă zi superbă, încât am uitam complet de oră şi am pierdut iar intrarea în Biserica Matyas. De ce zic iar? Pentru că şi luni am păţit la fel, dar măcar atunci nu ştiam programul. Acum eram chiar de râsul curcilor, pentru că ştiam că se închide la ora 17 şi am ajuns, după ce am urcat degeaba în fugă pe scări, la 17:03. Intrare ioc. Eh… data viitoare :)

Programul ar fi zilnic de la 9 la 17, sâmbăta de la 9 la 12 si duminica de la 13 la 17, iar preţul era 2000 Ft.

Dacă nu am putut să intrăm în biserică, atunci ne-am mai învârtit pe la Bastion, şi am mai făcut poze.

E un loc foarte frumos, în care, dacă aveţi timp, cred că ar fi drăguţ să rămâneţi şi pe înserat, mai ales dacă sunteţi cu perechea. Priveliştea spre Parlament e frumoasă şi ziua, şi seara.

Bastionul cu zidurile lui înalte:

Unul dintre cele 7 turnuri conice:

De data asta am plătit şi mica taxă pentru a urca în toate turnurile. O parte din Bastion se poate vizita gratuit, pentru alta se plăteşte 500 Ft. şi e deschis până mai târziu.

De aici am plecat mai departe spre Labirintul Buda. Din interior nu vă pun însă poze ca să fie surpriză :) Ei, oricum am pus câteva şi pe viajoa.ro dar găsiţi şi pe net. Eu însă, dacă stau să mă gândesc, înainte să plec nu am căutat, mă convinsesem de când am văzut cuvântul labirint. :) Mie una mi.a plăcut foarte mult. Dacă vreţi ceva şi mai deosebit şi v-ar plăcea, veniţi la ora 18 când se sting luminile în tot labirintul şi vizitarea se face cu un felinar care vi se dă la intrare.

Atenţie la preţ! La ghişeu nu era afişat, iar acolo era doar o tipă pe care a trebuit să o întrebăm cât costă şi sunt sigură că ne-a fraierit pentru că mi s-a părut foarte mult cât ne-a cerut, iar pe bilet nu este înscris preţul. Acum costă 2000 Ft, este afişat la ei pe site.

De la Labirint şi până la Palatul Regal mai sunt doar câţiva paşi. Nu am stat mult pe loc pentru că mai trecusem pe aici, ne-am mai uitat la micuţele vagoane de funicular cum se mişcă pe şine şi am pornit în descoperire.

Nu ştiu exact unde văzusem eu chestia asta dar îmi plăcuse foarte mult şi vroiam să ajung la ea:
Sunt nişte ziduri cumva conectate de Palatul Buda şi am încercat să ajungem aici fără a coborî de pe dealul Buda, însă nu am reuşit sub nicio formă. A trebuit să coborâm de tot, până în stradă, în drum dând peste următoarea pictură urbană care mi-a plăcut la nebunie:

şi abia apoi am reuşit cu chiu cu vai să găsim o cale de a ajunge la Turnul medieval din Castelul Buda. Nu ştiu dacă aşa se numeşte sau care este denumirea în maghiară, dar cert e că se ajunge aici mergând pe malul Dunării pe partea din Buda, dinspre Batthyany ter spre Hotelul Gellert şi la un moment dat se vede un spaţiu verde pe partea dreaptă, ceva în genul ăsta:

Sursa foto.

Drept urmare nici nu ştiu unde anume se află pe hartă ca să o marchez pe traseu. Dar după explicaţii sunt sigură ce veţi găsi. Merită zic eu….

De aici şi până la Hotelul Gellert cred că am luat tramvaiul că deja mă omorau picioarele… Nu sunt sigură… dar altfel nu ştiu de ce am găsit poza asta cu tramvaiul prin calculator :P

 

De fapt noi nu la Hotelul Gellert vroiam sa ajungem ci la Citadella. Mai întâi am mai intrat odată în Biserica din Grotă, ca să o vadă şi Cristi, şi pe urmă am urcat frumuşel spre Citadella.

Citadella este o fortăreaţă construita in vârful dealului, ca să zic aşa, şi pentru a ajunge la ea urci un pic printr-o pseudo-pădurice, în care m-am simţit super, ca la munte. Chiar este şi un marcaj bandă verde pe copaci, ca să fie şi mai frumoasă experienţa :) Din păcate nu am poze de pe “traseu”, însă mai bine aşa, dacă aveţi de gând să mergeţi, o să aveţi o surpriză plăcută. :)

Sus când ajungeţi nu o să mai vreţi să mai plecaţi. Sunt foarte multe locuri de panoramă, de unde puteţi admira oraşul în voie. Era destul de târziu când am ajuns noi, dar nu se întunecase de tot. Chiar dacă era din ce în ce mai frig acolo sus, am rezistat cu stoicism până când s-a întunecat suficient cât să se aprindă luminile în oraş, şi atunci să vezi ce frumos era. :)

Iar dacă nu mi se termina bateria, probabil mai îngheţam un pic pe acolo făcând poze. ce să zic… un mod foarte frumos de a încheia ultima zi petrecută în Budapesta. 
Sfatul meu e să luaţi haine mai grosuţe dacă vreţi să faceţi chestia asta şi nu e vară.
De aici nu mai am nicio poză, probabil pentru că ne-am dus direct la hotel că eram frântă şi am adormit buştean.
Concluzia la finalul celor 4 zile: Budapesta e un oraş super frumos, care merită să-i acordaţi măcar 3 zile, în care cel mai frumos e dacă prindeţi vreme bună, dar asta e cam general valabil…
Şi cel mai important: e un oraş special pentru că are multe elemente pe care le întâlneşti de regula pe munte, nu într-o capitală de oraş european, ceea ce mi-a plăcut extrem de mult. Şi nici nu am ajuns în toate. Puteam să mă mai dau şi cu telescaunul de exemplu :) Timp să fi fost…
Despre ultima parte a călătoriei, adică despre cum am ajuns de la Budapesta la Bucureşti, vă voi povesti în urmatorul articol ;)


View Budapest day 4 – part 2 in a larger map

16 comentarii:

 1. oare cum o fi in labirintul ala doar la lumina felinarelor. el si asa e destul de spooky :)

  plimbarea cu telescaunul nu e nimic spectaculos. sfatul meu pt cine are de gand sa se plimbe cu el in budapesta e sa ia bilet dus-intors :)) caci nu exista drum de coborare (ma rog, nu unul rezonabil)

 2. Mai nu stiu cum o fi…. dar eu nu am avut curajul sa incerc :P

  Mersi pentru sfatul cu telescaunul! Si eu cred ca m-as fi gandit sa fac o plimbare la coborare daca m-as duce din nou, acu bine ca stiu.

 3. foarte frumoasa descrierea … :) numai o fata poate sa scrie asa ceva. dar nu trebuie sa-ti cumperi dus-intors la telescaun, pentru ca exista un tur special pentru asta: este un tren (cog-rail), care urca pe deal, cobori la ultima statie, si mergi cu trenuletul copiilor (f frumos) vreo 15 statii, dupa care cobori, si ai o catarare de 500m, si ai ajuns pe platou. de acolo iti iei telescaunul, si cobori cu el. Oricum, ca se vezi tot orasul de sus, trebuie sa cobori, la urcare nu prea vezi nimica spectaculos.

 4. :) zici la misto? ca nu sunt sigura :) ce am scris asa girly? :)

  am vazut si eu atunci chestia cu trenuletul copiilor dar nu am mai ajuns.. Mersi pentru ponturi!

 5. nu zic la misto, era o descriere asa de .. inocenta ;) oricum, ma mira faptul, ca n-ai fost la aqua park :) si nici nu stiam, ca nu exista wizzair bucuresti-budapesta asta ma surprinde :((

 6. Singurul loc unde nu am apucat sa merg inca e Bastionul Pescarilor. Si inca sufar dupa asta. Si eventual la baile termale. Astea le-am ratat in cele 2 excursii pe care le-am facut catre Budapesta. Oricum ramane unul din orasele mele de vis.

Leave a Reply

Your email address will not be published.