Roma – Ziua 5 – Ultima zi: o surpiza, o insula si cele mai vechi temple

Piazza dei Cavaleri di Malta – Santa Maria in Cosmedin – Forum Boarium – Isola Tiberina – Teatrul lui Marcello – Largo di Torre Argentina – Sant’ Andrea della Valle

1. Piazza dei Cavaleri di Malta

Nu vă spun despre ce este vorba, mergeţi să vă convingeţi singuri :)

2. Santa Maria in Cosmedin

Adresă: Piazza della Bocca della Verita

Program: aprilie – septembrie: 9 – 18 zilnic, octombrie – martie: 9 – 17 zilnic.

Tarif: donaţie pentru a face poză la Bocca della Verita

Construită în secolul 6 peste ruinele Templului Herculis Pompeiani, biserica a fost restaurată substanţial între anii 1184 – 1124, iar în anul 1718 a fost integrată în stilul Baroc. Cu toate acestea, elementele baroce au fost înlăturate odată cu restaurarea care a avut loc la sfârşitul secolului 19.

Biserica este însă mult mai cunoscută deoarece găzduieşte faimoasa Bocca della verita (gura adevărului).

Legenda spune că oricine va sta cu mâna în Bocca della Verita, va rămâne fără ea dacă va spune o minciună.

3. Forum Boarium

Este cel mai vechi forum din Roma.

A fost primul loc în care s-a desfăşurat o luptă de gladiatori în anul 264 î. Hr. care a făcut parte dintr-un ritual funerar.

Templul lui Hercules Victor

Este un templu grecesc circular, înconjurat de coloane corintice, care datează din anul 120 î.Hr. Acoperişul prezent nu este cel original.

Templul lui Portunus

Datează din anul 100 î. Hr. şi a fost restaurat în secolul 1. Are coloane ionice şi a fost convertit în biserică în anul 872.

4. Arcul lui Giano

Este singurul arc de triumf cu 4 faţade care s-a păstrat la Roma.

A fost construit în secolul 4 şi denumirea sa vine din Renaştere, nu este antică.

În Evul Mediu familia Frangipane l-a transformat în fortăreaţă şi a supravieţuit intact până în anul 1830.

Atunci au fost îndepărtate aticul şi acoperişul deoarece se credea că nu aparţin structurii originale.

5. Ponte Rotto

Este cel mai vechi pod din Roma, construit în anul 145 î.Hr., care a fost reparat de nenumărate ori, însă de fiecare dată acesta se prăbuşea.

În anul 12 î. Hr. Augustus a restaurat complet podul cu un miez de beton. Deteriorat şi reparat de mai multe ori, podul este defunct din anul 1598 când jumătatea estică a fost luată de apă, iar jumătatea rămasă a fost demolată în 1880.

Chiar şi Michelangelo a încercat să-l refacă, însă în final podul a fost abandonat.

Poate fi văzut de pe Ponte Palatino, Isola Tiberina

6. Isola Tiberina (Insula Tibrului)

Este o insulă în formă de vapor, lungă de 270 m şi lată de 67 m.

Legenda spune că după abdicarea tiranului Tarquinius Superbus (510 î.Hr.) romanii furioşi i-au aruncat corpul în Tibru. Corpul lui s-a oprit pe fundul râului şi noroi s-a acumulat în jurul acestuia, formându-se astfel insula.

Altă legendă spune că oamenii au adunat grâul tiranului şi l-au aruncat în Tibru, formând astfel fundaţia insulei.

În antichitate, insula era evitată datorită poveştilor negative asociate cu aceasta. Doar criminalii şi bolnavii contagioşi erau goniţi aici. Acest lucru s-a schimbat după construirea templului lui Aesculapius, zeul medicinii şi vindecării.

Se spune că în anul 293 î.Hr. Roma a fost lovită de ciumă. Senatul roman a decis construirea unui templu dedicat lui Aesculapius şi a trimis o delegaţie în Grecia pentru a aduce o statuie a zeităţii. Delegaţia a plecat cu vaporul şi conform credinţei magice, au luat cu ei un şarpe. Acesta s-a încolăcit imediat pe catarg, ceea ce se consideră un semn bun. La întoarcere pe Tibru, şarpele a sărit în apă şi s-a dus pe insulă. Ei au crezut că este un semn de la zeu, care însemna că dorea ca templul să fie construit pe insulă, iar insula a fost modelată să semene cu un vapor.

În secolul 1, capetele au fost placate cu travertin pentru a semăna cu prova şi pupa, şi s-a ridicat şi un obelisc în mijloc pentru a reprezenta catargul.

În anul 998 împăratul a construit Bazilica San Bartolomeo all’ Isola peste ruinele templului care era pe insulă. Aceasta a fost afectată grav de o inundaţie în 1557 şi a fost reconstruită cu faţada Barocă în 1624. Deşi templul Aesculapius este sub Bazilica San Bartolomeo, insula este în continuare considerată un loc al vindecării. În anul 1584 a fost construit aici un spital, care încă funcţionează.

7. Teatrul lui Marcello

Adresă: Via Teatro di Marcello

Program: numai cu programare

Teatrul lui Marcelo este un teatru antic în aer liber construit în ultimii ani ai Republicii Romane, în care se ţineau spectacole de teatru, dar şi de operă.

Început de Iulius Cezar, teatrul a fost finalizat în anul 11 î.Hr. de Augustus, care i-a dat numele nepotului său favorit, care a murit cu cinci ani înainte de finalizarea construcţiei.

Iniţial a fost construit cu trei etaje în cele trei stiluri clasice: ionic, doric şi corintic, însă ultimul etaj s-a prăbuşit.

După ce teatrul a fost abandonat în secolul 4, a avut pe rând mai multe funcţiuni: la sfârşitul secolului 12, un clan puternic l-a transformat în fortăreaţa familiei, pentru ca mai târziu să fie împărţit în apartamente de lux, iar la parter s-au “înmulţit” tot felul de magazine. Acestea au fost însă evacuate în anii 1930, lăsând clădirea să respire şi să fie admirată aşa cum arată în ziua de azi.

8. Largo di Torre Argentina

Largo di Torre Argentina este o piaţă care adăposteşte ruinele celor mai vechi (secolele 3 – 2 Î.Hr.) patru temple republicane romane şi ale teatrului lui Pompei.

Adresă: Via di Torre Argentina nr. 42

Tarif: voluntarii de la Centrul de pisici oferă un tur în schimbul unei donaţii pentru Centru

9. Sant’ Andrea della Valle

Adresă: Corso Vittorio 6

Program: 7:30 – 12:30, 16:30 – 19:30 zilnic

Tarif: gratuit

Proiectată original de Giacomo della Porta în 1524, biserica a fost predată lui Carlo Maderno, care i-a adăugat domul, fiind cel mai înalt din Roma, după domul de la Bazilica Sfântul Petru din Vatican. În continuare, faţada a fost terminată de Carlo Rainaldi, care la rândul său l-a rugat pe Giacomo Antonio Fancelli să sculpteze doi îngeri pentru a o împodobi.


View Rome – day 5 in a larger map

Mergi inapoi la Ziua 4.
Sau vezi lista cu toate articolele din această serie.


Vă reamintesc că articolele reprezintă varianta electronică a ghidului meu personal (întocmit de mine în luna dinaintea excursiei) şi conţine în mare parte detalii istorice / tehnice care m-au interesat pe mine la vremea aceea.

4 comentarii:

 1. Am citit cu interes toata seria, avand in vedere ca si eu am fost pe acolo. Felicitari pentru documentare, cred insa ca ati cam “alergat” de colo-colo. Asa soare si vreme buna in decembrie ???
  Acum, ca am descoperit blogul, voi reveni cu interes !

 2. Multumesc si ma bucur ca vei reveni! :)

  De alergat, am alergat un pic, asa e, dar asta doar pt ca se intuneca f devreme, fiind decembrie, daca era vara cred ca era chiar ok..

  Si da, au fost 3 zile asa senine ca ziceai ca e mai degraba septembrie :) Cam 12-15 grade erau cred, si chiar si in zilele in care a fost mai innorat si a picurat un pic nu era mai frig..

 3. Felicitari pentru articol….o sa ajung si eu in Roma prin aprilie, tot pentru 5 zile si intrasem putin in panica vazand multimea de obiective turistice care nu trebuie ratate….informatiile furnizate, foarte bine documentate si structurate pe zile sunt mai mult decat folositoare :)….tin sa-ti multumesc si inca o data felicitari pentru ca imparti cu noi din experientele tale :)
  Alina

 4. Alina, mersi frumos! Ma bucur mult ca ai gasit utile jurnalele mele despre Roma! Sper sa ai parte de 5 zile minunate la Roma! Daca ai ceva intrebari, sa-mi spui, ca poate imi amintesc si te pot ajuta..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *