Roma – Ziua 4 – Piete si Biserici

Piazza Vittorio Emanuelle II – Basilica di Santa Maria Maggiore – Piazza della Republica – Bazilica Santa Maria degli Angeli – Bazilica Santa Maria della Vittoria – Acqua Felice – Piazza del Popolo – Piazza di Spagna – Mausoleul lui Augustus – Campo dei fiori – Palazzo Farnese

1. Piazza Vittorio Emanuelle II

A fost construită de Gaetano Koch după unificarea Italiei. În centrul ei se află o grădină cu ruinele fântânii “Trofei di Mario” construită de Alexander Severus, “Porta Magica” şi “Porta Alchemica”.

2. Basilica di Santa Maria Maggiore

Adresă: Piazza Santa Maria Maggiore

Program: 7 – 19 zilnic

Tarif: gratuit

Fondată în secolul 4, Santa Maria Maggiore este una dintre cele 5 bazilici antice din Roma. În spatele faţadei baroce se ascunde unul dintre cele mai bine păstrate interioare bizantine din Roma.

Este singura biserică din Roma în care liturghia a avut loc în fiecare zi, fără întrerupere, începând din secolul 15.

Conform legendei, în noaptea dintre 4 şi 5 august 358, fecioara Maria a apărut în faţa Papi Liberius şi a unui nobil roman Johannes şi le-a spus să construiască o biserică în locul în care va cădea zăpadă a doua zi. Se pare că a doua zi chiar a nins pe Colina Esquilin, delimitând în plan biserica.

3. Piazza della Republica

Este o piaţă semicirculară.

Porticurile construite între anii 1887 şi 1898 de Gaetano Koch comemorează construcţiile antice de pe locurile respective. Fântâna Naiadelor (nimfele lacurilor, râurilor şi oceanelor) din mijlocul pieţei a fost construită în anul 1888.

4. Bazilica Santa Maria degli Angeli

Adresă: Piazza della Repubblica

Program: 7 – 18 zilnic

Tarif: gratuit

Aceasta nu este o bazilică oarecare, ci una dintre cele mai deosebite din Roma, datorită faptului că a fost înglobată în Băile lui Diocleţian, neavând o faţadă proprie, intrarea fiind amplasată în una din absidele băilor.

A fost proiectată de Michelangelo, care a început lucrările în 1563, însă după moartea sa în 1564, a fost continuată de Luigi Vanvitelli.

În anul 1541 Preotul sicilian Fr. Antonio La Duca a avut o viziune cu îngeri în ruinele Băilor lui Diocleţian, ca urmare, Papa Pius IV a ordonat construirea unei biserici în cadrul Băilor.

5. Bazilica Santa Maria della Vittoria

A fost construită în anul 1605 şi este singura structură proiectată şi terminată de arhitectul Carlo Maderna în Barocul timpuriu.

Comemorează victoria împăratului Ferdinand II la Muntele Alb lângă Praga la 1620.

6. Acqua Felice

Este unul din apeductele din Roma, terminat în anul 1586.

Fântâna lui Moise, cu 3 arce (proiectată de Domenico Fontana în 1587) marchează intrarea noii surse de apă în Roma.

Papa Felice Peretti a făcut o alegere nepotrivită în alegerea Sculptorului pentru statuia lui Moise, Prospero di Brescia. Se spune că a murit de supărare sau s-a sinucis din cauza comparaţiei cu statuia lui Moise a lui Michelangelo.

Din păcate era în renovare când am fost noi şi curiozitatea nu mi-a fost satisfăcută, pentru că nu se vedea nimic.

7. Piazza del Popolo

Este una dintre marile pieţe ale Romei, forma sa ovală fiind proiectată de arhitectul neoclasicist, Giuseppe Valadier, la începutul secolului 19. Obeliscul din centru a fost adus din Egipt de împăratul Augustus, când a fost amplasat la Circo Massimo, unde a rămas până în 1589, când a fost mutat Piazza del Popola de Papa Sixtus al V-lea.

Bisericile care încadrează via del Corso – Santa Maria dei Miracoli şi Santa Maria di Monte Santo – par gemene, însă au de fapt dimensiuni diferite. Carlo Rinaldi, care le-a proiectat în anii 1660, le-a făcut să pară simetrice, dar una are domul oval, pe când cealaltă are domul circular.

Santa Maria del Popolo

Adresă: Piazza del Popolo nr. 12

Program: 7 – 12, 16 – 19 de luni până sâmbătă; 7:30 – 13:45, 16:30 – 19:30 duminica

Tarif: gratuit

Legenda spune că Biserica Santa Maria del Popolo a fost construită pe locului unei grădini în care a fost îngropat Împăratul Nero. Chiar şi după 1000 de ani se credea că locul este bântuit de demoni, iar în anul 1099 Papa Pascal II a construit o capelă pentru a-i alunga. După aproape 400 de ani, începând cu anul 1472, Papa Sixtus al IV-lea a reconstruit capela ca biserică. Aceasta a fost finalizată de Bernini.

8. Piazza di Spagna

Îşi ia numele după Ambasada Spaniei la Vatican, însă este faimoasă pentru Treptele spaniole (Scalinata di Trinita dei Monti), o cascadă elegantă care coboară de la biserica Trinita dei Monti.

La baza treptelor se află celebra Fontana della Barcaccia, proiectată de Bernini în 1627 sub formă de barcă pe jumătate scufundată.

Forma sa a fost aleasă datorită faptului că înainte de construirea pereţilor pentru Tibru, acesta ieşea adesea din matcă, iar în 1598 au fost inundaţii mai mari ca de obicei, iar în Piazza Spagna apa atingea 1 m. Odată ce apele s-au retras, o barcă a fost uitată în piaţă, şi de aici, simbolul bărcii scufundate.

9. Mausoleul lui Augustus

A fost un mormânt construit de Augustul în anul 28 î. Hr.

Este circular, are diametrul de 90 m şi o înălţime de 42 m.

În anul 410 a fost fortificat în castel, iar în secolul 19 a fost folosit pentru lupte cu tauri şi apoi ca sala de concerte.

10. Chiesa del Sacro Cuore del Suffragio

Este o biserică pe care am descoperit-o întâmplător, nici nu ştiam de existenţa ei. A fost însă o surpriză foarte plăcută.

11. Campo dei fiori

Statuia din centrul pieţei îl reprezintă pe Giordano Bruno, un filozof care pe 17 februarie 1600 a fost ars de viu de inchiziţia Romană, deoarece ideile acestuia (helio-centrism) erau considerate periculoase şi toate lucrările sale au primit index de cărţi interzise.

În 1887 Ettore Ferrari a ridicat statuia pe locul morţii acestuia. La unificarea Italiei, a fost declarat martir al libertăţii de exprimare.

12. Palazzo Farnese

Reprezintă ultimul monument al armoniosului Quatrocento şi primul reprezentant al neliniştitului Cinquecento, Michelangelo oferind faţadelor o vibraţie neliniştită.

Principala caracteristică renascentistă este separarea nivelelor prin cornişe şi prin aparetaj diferenţiat.


View Rome – day 4 in a larger map

Mergi inapoi la Ziua 3.
Mergi mai departe la Ziua 5.
Sau vezi lista cu toate articolele din această serie.


Vă reamintesc că articolele reprezintă varianta electronică a ghidului meu personal (întocmit de mine în luna dinaintea excursiei) şi conţine în mare parte detalii istorice / tehnice care m-au interesat pe mine la vremea aceea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.