Roma – Ziua 3 – Embleme romane si Vatican

Fontana di Trevi – Temple of Hadrian – Pantheon – Biserica Sant’ Ivo – Piazza Navona – Castelul San’ Angelo – Vatican

1. Fontana di Trevi

Adresă: Piazza di Trevi
Tarif: gratuit

Este cea mai mare fântână barocă din Roma şi capătul apeductului Aqua Virgo, care alimenta Băile lui Agrippa, aducând apă la Roma timp de mai bine de 400 de ani.

A fost construită în perioada Renaşterii, în 1453, de Leon Batista Alberti ca un simplu bazin.

În perioada Barocă se organizau concursuri pentru proiectarea fântânilor, clădirilor, etc.

Fântâna a fost renovată de Nicola Salvi în 1732 şi a fost terminată în 1762.

A devenit una dintre cele mai faimoase fântâni din lume datorită faimoasei scene a Anitei Ekberg din filmul La dolce vita şi este cea mai mare fântână barocă din Roma.

Este unul dintre locurile cele mai aglomerate din Roma, unde veţi găsi întotdeauna mulţimi de turişti adunaţi în jurul fântânii, care aruncă monede stând cu spatele la ea, pentru a-şi asigura revenirea la Roma.

2. Temple of Hadrian

A fost construit de fiul lui Adrian, Antonius Pius, în 145.

Piazza di Pietra din faţa templului a fost denumită Pietra deoarece pentru construirea ei au fost folosite pietre din templu.

11 coloane de 15 m încă stau în picioare şi astăzi, fiind încorporate din secolul 17 într-un palat papal, ocupat acum de banca Borsa.

3. Pantheon

Adresă: Piazza della Rotonda

Program: 8:30 – 19: 30 de luni până sâmbătă, 9 – 18 duminica, 9 – 13 de sărbători.

Tarif: gratuit

Este cea mai bine păstrată clădire antică din Roma. A fost construit prima oară în 27-25 î.Hr. de Agrippa, dar a fost distrus de incendiu în anul 80. A fost construită (şi probabil reproiectată) de Adrian în anii 119 – 128 ca un templu închinat celor 12 zeităţi clasice mai importante; starea bună în care se află se datorează convertirii templului în biserică în anul 608.

Deşi interiorul a suferit de-a lungul timpul diferite modificări, simplitatea exteriorului a rămas în mare neschimbată, şi încă mai păstrează uşile de bronz originale.

Diametrul domului hemisferic este egal cu înălţimea totală a clădirii (43 m). În interior ar putea intra o sferă perfectă. Fix în centrul domului se află oculusul, o deschidere circulară cu un diametru de 9 m, singura sursă de lumină şi o legătură simbolică dintre templu şi ceruri.

Până în secolul 20 era cea mai mare structură din beton din lume.

Clădirea este încă biserică, şi găzduieşte mormintele unor figuri de seamă, cum ar fi artistul Raphael şi primul rege al Italiei unificate, Vittorio Emanuele II.

 • Michelangelo i-a studiat domul înainte să proiecteze domul Bazilicii Sf. Petru din Vatican.
 • În Pantheon au fost sacrificate şi incinerate animale.
 • Grosimea pereţilor este de 7,5 m.
 • Oculusul este singura sursă de lumină din Pantheon, fiind o deschizătură cu diametrul de 9,1 m, însă nu acesta fost primul său scop, ci motivul a fost faptul că domul, construit din beton, trebuia să fie cât mai uşor ca să se poată autosusţine.

4. Biserica Sant’ Ivo

A fost construită între anii 1640 şi 1660 de Francesco Borromini şi este considerată o capodoperă a arhitecturii romane baroce. Cea mai distinsă realizare a acestuia este domului spiralat.

5. Piazza Navona

Este una dintre pieţele baroce caracteristice ale Romei şi buricul centrului istoric. Piaţa îşi datorează forma unui stadion sportiv antic, construi în anul 86 de Împăratul Domiţian, care a fost scena evenimentelor sportive. La nord de Piaţă, în Piazza di Tor Sanguiga, puteţi vedea rămăşiţele arenei originale, scufundate sub nivelul străzii. Aceste rămăşiţe sunt vizibile parţial de pe stradă, dar pot fi de asemenea vizitate cu ghid sâmbăta şi duminica (10 – 13).

Piaţa găzduieşte faimoasa Fontana dei Quattro Fiumi (Fântâna celor patru fluvii), operă a lui Bernini.

Sant’ Agnese in Agone

Construcţia acestei biserici din Piazza Navona a început în anul 1652 şi constituie un model de biserică barocă, care a fost folosit şi la alte biserici.

Fântâna celor 4 fluvii

Este o operă a lui Gianlorenzo Bernini, construită în anul 1651.

În cele 4 colţuri se află simboluri ale celor 4 fluvii care se cunoşteau la vremea aceea: Nil, Gande, Dunărea şi Plata.

6. Podul San’ Angelo

A fost construit între anii 134 şi 139 de Adrian şi este în prezent pietonal.

În anul 1450, balustradele podului au cedat datorită mulţimilor de pelerini care mergeau la Basilica San Pietro din Vatican şi mulţi s-au înecat.

Timp de mai multe secole după secolul 16, podul a fost folosit pentru a “expune” cadavrele celor executaţi.

7. Castelul San’ Angelo

Adresă: Lungotevere Castello nr. 50

Program: de marţi până duminică, 9 – 19 (ultima intrare la 18), închis pe 25 decembrie şi 1 ianuarie

Tarif întreg: 7,50 €

Tarif redus: 5,00 € pentru cetăţeni UE între 18-25 ani

Gratuit: pentru cetăţeni UE sub 18 şi peste 65 ani

Construit de Împăratul Adrian între anii 135 şi 139 ca mausoleu pentru familia sa, Castelul Sant’ Angelo a fost pe rând fortăreaţă, închisoare şi reşedinţă papală. În secolul 14, Papa l-a convertit în Castel şi l-a unit cu Basilica San Pietro din Vatican printr-un coridor. Uneori vara puteţi avea surpriza să găsiţi deschis (până la jumătate) coridorul Passetto,

Vatican a folosit Castelul ca şi închisoare, unde se făceau şi execuţii.

În prezent găzduieşte spectacole de artă, însă plăcerea reală de a vizita castelul este parcurgerea rampei de intrare spiralate care conduce la terasele de pe care puteţi admira oraşul de la înălţime.

Denumirea San’ Angelo provine de la viziunea Papei Gregorio cel Mare în anul 590 când a văzut un înger pe mausoleu, care anunţa cu sabia sfârşitul ciumei.

8. Vatican

Piaţa şi Basilica San Pietro

Adresă: Piazza di San Pietro

Program: 7 – 18 zilnic

Tarif: bazilica: gratuit, domul: 5 € pe jos, 7 € pe scări

Inima Cetăţii Vatican, este cea mai mare Bazilică creştină din lume, cu o lungime de 186 metri, o înălţime de 46 metri în nava centrală, un dom principal de 136 metri înălţime şi 46 metri în diametru. Faţada impresionantă are o lăţime de 114 metri şi 47 metri în înălţime şi a fost construită între anii 1608 şi 1614 de Carlo Maderno.

Domul Bazilicii San Pietro a fost proiectat de Michelangelo în 1546, însă acesta nu a apucat să construiască decât baza domului, urmând ca domul să fie finalizat de Giacomo Dalla Porta după schiţele lui Michelangelo.

 • Diametru: 42,3 m
 • Nu este o hemisferă, ci o parabolă.
 • Înălţimea: 136,57 m

Interiorul bazilicii a fost opera lui Bernini, care a lucrat în Bazilica San Pietro 20 de ani. Acestui artist îi datorăm şi impresionanta piaţă în care se află bazilica, Piaţa San Pietro, cu formă eliptică, care a fost finalizată în anul 1667. În centrul ei se află un obelisc de 25 metri care datează din secolul 13 î.Hr. şi a fost adus din Egipt în secolul 1. Piaţa este delimitată de o colonadă monumentală, deasupra căreia de află 140 de statui de sfinţi.

Bazilica are o capacitate de 60.000 de oameni.

Papa Iulius a organizat concurs pentru proiectarea Bazilicii şi s-a ales proiectul lui Bramante pentru care s-a realizat fundaţia în anul 1506.

Planul era o imensă cruce grecească, cu un dom asemănător celui de la Pantheon, diferenţa fiind înlocuirea zidului continuu cu 4 stâlpi imenşi.

Când Papa Iulius a murit în anul 1513, Bramante a fost înlocuit cu Sangallo Giacondo şi Raphael. Sangallo şi Giacondo au murit în 1515.

Schimbarea adusă planului de către Rafael a constat în adăugarea unei nave cu 5 travei.

În ianuarie 1547, Michelangelo a fost oarecum constrâns de Papa Paul să preia lucrarea. A spus: “I undertake this only for the love of God and in Honor of the Apostle.”

Capela Sixtină

Din păcate nu am mai apucat să o văd, însă istoria sa este foarte interesantă şi aş vrea să vă arăt ce mi-am notat în carneţel.

Muzeele Vaticanului

Adresă: Viale del Vaticano

Program: de luni până sâmbătă de la 9 la 18 (casa de bilete se închide la 16!), închis duminica (cu excepţia ultimei duminici din fiecare lună, când intrarea este liberă, şi programul este de la 9 la 12:30), prima şi a doua zi de Paște, 1 şi 6 ianuarie, 11 februarie, 19 martie, 1 mai, 29 iunie, 14 şi 15 august, 1 noiembrie, 8, 25 şi 26 decembrie.

Tarif întreg: 15 €

Tarif redus: 8 € pentru studenţi sub 26 de ani

Gratuit în ultima duminică din fiecare lună

Website: http://mv.vatican.va

Harta Vatican

Cele mai faimoase fresce din lume acoperă tavanul Capelei Sixtine, care a fost construită pentru Papa Sixtus al IV-lea în 1475. Timp de mai multe secole a fost folosită pentru alegerea Papei.

Înainte de a intra pe mâna lui Michelangelo, capela a mai fost pictată de Piero Matteo d’Amelia, şi reprezenta un cer cu stele.

Deşi nu a fost foarte încântat atunci când a fost chemat de Papa Iulius în 1508 să picteze capela, Michelangelo a ajuns să picteze peste 300 de figuri pe tavanul capelei, cu toate că planul iniţial era să picteze cei 12 apostoli şi câteva ornamente.

Michelangelo a fost întrerupă de la lucrarea mormântului papei şi nu a fost încântat de schimbare. A insistat că este sculptor şi dispreţuia frescele. Rezultatul a devenit cea mai cunoscută lucrare a sa.

A lucrat între anii 1508 şi 1512 sub presiunea constantă a Papei să se grăbească.

Deşi vederea i-a fost destul de mult afectată după această lucrare datorită condiţiilor proaste de lucru, la 60 de ani, Michelangelo a fost din nou chemat pentru a pica Judecata de Apoi pe peretele altarului.

Capela are formă rectangulară 40,93 x 13,41 m, acestea fiind dimensiunile exacte ale Templului lui Solomon din Vechiul testament. Are o înălţime de 20,7 m.

Frescele de pe pereţi întruchipează scene din Vechiul Testament pe peretele din stânga, care corespund cu scene din Noul Testament, de pe peretele din dreapta.

Tavanul celebru este împărţit în 9 secţiuni care prezintă 9 poveşti ale genezei.

Autoportretul lui Michelangelo apare de 2 ori în Judecata de Apoi, pe pielea jupuită pe care Sf. Bartolomeu o are în mâna stângă şi în figura din colţul din stânga-jos care priveşte încurajator la cei care se ridică din morminte.


View Rome – day 3 in a larger map

Mergi inapoi la Ziua 2.
Mergi mai departe la Ziua 4.
Sau vezi lista cu toate articolele din această serie.


Vă reamintesc că articolele reprezintă varianta electronică a ghidului meu personal (întocmit de mine în luna dinaintea excursiei) şi conţine în mare parte detalii istorice / tehnice care m-au interesat pe mine la vremea aceea.

5 comentarii:

 1. Eu sunt avantajat de revenirea romană, dat fiind că urmează să plec în iulie (ahh, celebra mea expediţie:)).
  Câteva întrebări la temă:
  1. Să înţeleg ca ai ratat Capela din cauza timpului scurt şi v-au dat afară din muzeu.
  2.Bilete la Muzeele Vaticanului sau Galeriile Borghese ai luat înainte, pe net, pt. a evita cozile?
  3. Costul intrărilor e din 2008?
  In altă ordine de idei, felicitări pentru uimitoarele peripeţii franceze, în plus relatate cu atâta nerv, ăăăă, travelo-literar, să zicem :); faze cum ar fi buonul rezervorului sau le petit dejeuner, rămânând antologice.:)

 2. 1. Nu am ratat capela, am ratat intrarea in Muzee cu totul. :)) Am ajuns la poarta la fix si nu ne-a mai lasat sa intram. Asta era pe 24 decembrie, iar pe 25 si 26 era inchis, noi plecand pe 26. :D Convenabil, nu? :D

  2. Nu am luat niciun bilet dinainte. Mai bine, nu vezi ca n-am fost in stare sa ajungem la timp ? :)))) Mai ramaneam si cu banii platiti de pomana :P

  3. Preturile nu sunt din 2008, le-am cautat actualizate pe net. Sunt sa zicem din 2010, anul asta eventual poate au 1-2 euro maxim in plus.

  In rest, iti multumesc mult ca ai citit peripetiile din Franta si ma bucur ca te-ai amuzat :) Asta era ideea oricum! :)

  Daca mai ai alte intrebari, fara nicio problema scrie un comentariu ceva… Iar daca nu, eu iti zic vacanta placuta de pe acum! :)

 3. in vara asta merg si eu la roma si m-ar interesa cam cat timp mi-ar lua sa vizitez vaticanul, apoi castelul sant’ angelo si pantheonul. nu de alta dar acum incerc sa ma organizez cumva pe zile, si vreau sa incep cu astea 3, crezi ca imi ia toata ziua?

Leave a Reply

Your email address will not be published.