Roma – Ziua 1 – Roma Antica I

Aeroportul Ciampino – Gara Termini – Hotel, Via Statilia – Bazilica San Giovanni in Laterano – Terme di Caracalla – Piazza San Paolo – Colosseo – Hotel


View Rome – day 1 in a larger map

Voi începe prin a menţiona că traseul a fost planificat, desigur, în funcţie de locaţia Hotelului pe care l-am ales, hotel pe care vi-l recomand fără nicio ezitare.

Bazilica San Giovanni in Laterano

Este prima dintre cele 4 mari bazilici de la Roma, în acelaşi timp Catedrala bisericii din Roma, scaunul ecleziastic oficial al Papei.

A fost construită de Constantin în secolul 4 (318), fiind prima biserică construită la Roma.

Faţada pe care o vedem astăzi datează din secolul 18. Uşile centrale de bronz sunt originale, şi au fost aduse de la Curia (Forul Roman).

Aici veţi găsi:
> Statuia lui Constantin, care a fost găsită în ruinele băilor lui Diocletian
> 6 morminte papale
> Un obelisc din granit roşu, cel mai mare din lume, care se află în faţa catedralei (de fapt mie mi s-a părut că e mai lateral); a tot fost mutat de colo colo, inclusiv la Circus Maximus, şi se află aici din 1587.

Spre Terme di Caracalla am mers pe jos pe via dell’ Amba Aradam şi apoi pe via Druso, casa de bilete fiind pe viale delle Terme di Caracalla. Puteam lua autobuzul 714, dar era foarte aglomerat.

Terme di Caracalla / Băile lui Caracalla / Baths of Caracalla

Aceste băi publice au fost construite între anii 212 şi 216, în timpul împăratului Caracalla, al cărui nume oficial era Marcus Aurelius Antoninus, de unde şi denumirea originală a băilor, Thermae Antoninianae.

Complexul, cu o suprafaţă de 13 hectare, era mai degrabă un centru de leisure, deoarece conţinea şi biblioteci, galerii de artă, săli de gimnastică, grădini, restaurante, şi chiar şi bordeluri.

Clădirea băilor avea o lungime de 228 de metri, lăţime 116 metri şi o înălţime estimată la 38,5 metri, având o capacitate de 1600 de persoane.

Sub clădirile principale se aflau două niveluri, cel superior fiind utilizat pentru servicii şi încălzire apei, iar cel inferior pentru scurgerea apei.

Au funcţionat până în 538, când, în timpul războiului, ostrogoţii au distrus apeductul Aqua Marcia, care alimenta complexul; au funcţionat deci în jur de 300 de ani.

De aici am mers pe jos până la gura de metrou Circo Massimo şi am coborât la prima staţie, Piramide.

Piramida lui Cestius / Piramide di Casio Cestio / Pyramid of Cestius

Tot un simbol al Romei antice, piramida a fost construită în perioada 18 -12 Î.Hr. şi adăposteşte mormântului lui Gaius Cestius Epulo, Tribun al Poporului.

Este construită din cărămidă, acoperită cu marmură, piramida având latura bazei de 22 m iar înălţimea de 27 m.

Se pare că după ce Roma a cucerit Egiptul în anul 30 Î.Hr., cultura egipteană era ‘la modă’, de aici şi alegerea neobişnuită a unui mormânt piramidal.


Porta San Paolo

Este una dintre porţile sudice din zidurile Aureliene din secolul 3. Denumirea originală a porţii este Porta Ostiensis, pentru că se afla în capătul via Ostiense, drumul care lega Roma de Ostia. Mai târziu, a fost redenumită Porta San Paolo, deoarece era ieşirea din Roma care ducea la Basilica di San Paolo fuori le mura (Basilica of St. Paul Outside the Walls).

De aici la Coloseum se merge 2 staţii de metrou.

Il Colosseo / The Collosseum / Coloseum / Amfiteatrul Flavilor

Este cel mai mare amfiteatru, construit în Imperiul Roman între 72 şi 80, în timpul Împăratului Vespasian (69 – 79). A fost inaugurat de Titus, fiul lui Vespasian. Are formă eliptică 189 x 156 m şi înălţime de 46 m.

Aici s-au desfăşurat lupte între gladiatori, spectacole, execuţii, vânători de animale. Este locul în care au murit 500.000 de oameni şi 1 milion de animale sălbatice.

Construcţia a fost remodelată în timpul împăratului Domitian, fiul mai mic al lui Vespasian, care a construit hipogeumul (o serie de tunele subterane pentru adăpostirea animalelor şi a slavilor).

În anul 217 a fost grav avariat de un incendiu şi în 443 de un puternic cutremur.
Luptele cu gladiatori au încetat la 435, iar vânătoarea de animale, ceva mai târziu, la 523.

În Evul Mediu, Coloseumul a suferit schimbări radicale:

> la sfârşitul secolului 6, a fost construită o biserică în structura sa
> arena a fost transformată în cimitir
> între arcade s-au dezvoltat ateliere
> în 1200, familia Fragipani a fortificat Coloseumului şi l-au folosit drept castel
> cutremurul din 1349 a avariat grav amfiteatrul, partea exterioară din sud prăbuşindu-se

Între anii 1993 şi 2000 s-a desfăşurat un program de restaurare în valoare de 40 de miliarde de lire italiene.

Amfiteatrul este unul dintre simbolurile campaniei împotriva pedepsei cu moartea, care a fost abolită în Italia în 1948. Autorităţile schimbă iluminarea pe timpul nopţii din alb în auriu ori de câte ori o persoană condamnată la pedeapsa cu moartea este eliberată sau îi este schimbată pedeapsa, oriunde în lume, sau când pedeapsa cu moartea este abolită într-un stat. Cel mai recent, Coloseumul a fost iluminat în auriu atunci când pedeapsa capitală a fost abolită în statul american New Mexico, în aprilie 2009.

Arcul lui Constantin / Arco din Constantino / Arch of Constantine

Comemorează victoria lui Constantin I împotriva lui Maxentius la Bătălia de pe podul Milvian din 312 care a adus pacea în Imperiul Roman, fiind construit în 315.

În timpul construcţiei au fost reutilizate multe părţi care aparţineau altor structuri, aceasta fiind o practică obişnuită în acele vremuri. Statuile au fost aduse de la Forul Roman. Acestea înfăţişează soldaţii daci capturaţi, învinşi de armata lui Traian. Decoraţiile din partea centrală şi inferioară au fost însă create special pentru acest arc triumfal.

Date tehnice:
Înălţime: 35 m
Lăţime: 25,7 m
Grosime: 7,4 m
Are 3 arce: unul de 11,5 x 6,5 m şi două simetrice de 7,4 x 3,4 m.


Informaţii utile:

Site-ul de transport public din ROMA este, spre deosebire de RATB, extraordinar de folositor.
Aici puteţi să vă calculaţi orice ruta, pentru a şti ce mijloc / mijloace de transport trebuie luat din punctul A in punctul B. Este EXTRAORDINAR DE FOLOSITOR. Dacă intri în detaliu poţi vedea chiar şi câte staţii trebuie să mergi, îţi arată exact locaţia staţiei, ce vrei şi ce nu vrei.

De asemenea aici găsiţi mai multe hărţi foarte folositoare: Roma, centrul Romei, liniile de tramvaie, de metrou, etc.

Bilete de transport în comun, aici. Pentru noi, pentru că am mers 5 zile, cea mai optimă soluţie a fost Carta integrata settimanale, adică un bilet valabil 1 săptămână, pe orice mijloc de transport public, inclusiv metrou, care a costat 16 euro.

În lungile mele căutări de Rome stuff, am găsit un site de pe care puteţi descărca, gratuit, ghiduri audio pentru câteva obiective turistice importante: Coloseumul, Panteonul, Circus Maximus, Forul Roman, Bazilica Sf. Petru, Muzeele Vaticanului, Bocca della Verita, Fontana di Trevi, Piazza Navona.


Mergi mai departe la Ziua 2.
Sau vezi lista cu toate articolele din această serie.

Sper din tot sufletul să nu deranjez prin faptul că nu sunt consecventă în ceea ce priveşte limba pe care o folosesc pentru denumirile obiectivelor turistice. Când am întocmit ghidul am încercat să notez denumirile în română, în italiană şi în engleză, însă nu am reuşit în totalitate. De regulă, unde nu dau toate denumirile, am tendinţa de a scrie denumirea care mi-a rămas mie întipărită în minte mai clar.

15 comentarii:

 1. Bună ziua! Pe mine m-ar interesa la hotel aţi stat şi cu ce companie aeriană aţi călătorit! Am citit informaţiile dvs. concise despre obiectivele turistice dar nu am găsit ceea ce am menţionat mai sus. Aş dori să merg în vară, cu familia (4 persoane, 2 adulţi, 2 copii de 14 şi 7 ani) la Roma. Având în vedere că sunt şi copii puteţi să-mi recomandaţi şi ceva obiective pt. ei, în afară de monument şi muzee? Vă mulţumesc anticipat.

 2. Am zburat cu wizz air si am stat la Hotel Aquaeductus.

  Pentru copii, ar fi cateva lucruri de facut, Muzeul Explora, “Time elevator”… mai multe detalii despre ele si altele asemenea puteti gasi aici:
  http://www.lifeinitaly.com/tourism/lazio/rome-children.asp

  Si am mai gasit un articol bun pentru asta: http://travelblog.viator.com/tips-for-visiting-rome-with-kids/

  In plus va recomad sa cititi articolul pe care l-am scris pe Viajoa.ro: http://www.viajoa.ro/recomandari/misterele-romei/ si sa cititi legenda Bocca de la Verita (http://www.italyguides.it/us/roma/rome/aventine/santa_maria_in_cosmedin/the_mouth_of_truth/bocca_della_verita.htm) si sa mergeti acolo cu copiii, sa le povestiti ce ati citit si sa faca poza.

  Sper sa va ajute!

 3. Multumesc pr. raspuns! Bilete mai ieftine am gasit la Blueair (sper sa nu dea faliment pana la vara :))! O sa consult site-urile recomandate. Pe viajoa oricum intru regulat, imi place cum e scris!

 4. Daca ini permiti sa postez aceasta informatie, am uploadat un kit de ghiduri pt. Roma, poate e util cuiva. El contine circa 13 ghiduri turistice (DK, Frommer, Lonely Planet, For Dummies, Rick Stevens etc.) in limba engleza, ghiduri audio (Rick Stevens si Italyguides), tot in limba engleza, pt. principalele obiective, 16 harti (metrou, autobuze, tramvaie, linii nocturne, Forumul Roman, Trastevere, Colosseum, Ostia Antica etc.) si selectia de sfaturi utile (trasee, preturi, obiective etc.) compilata de pe softpedia.

  http://dl.fisier.ro/files/7gl3cjl3in84m58/sugestii_Roma.rar.html

Leave a Reply

Your email address will not be published.